אסתי שפירא

אסתי שפירא

כאמנית יודאיקה רציתי להכיר לכם ,מעבר לחוויה הוויזואלית, אמנות מופלאה ועתיקה זו. אמנות יהודית-היודאיקה הינו מושג רחב ביותר, הכולל ייצור ועיטור אובייקטים המשמשים לשימושי קודש, אמנות שימושית- יהודית, ויש דעות כי אף כוללת אמנות כללית העשויה בידי אמנים יהודים.

בחרתי להתמקד בתחום אחד מתוך המכלול הרחב של האמנות היהודית , תחום הקרוב אלי – איור על גבי הקלף. אמנות זו כוללת בתוכה מגוון כישורים וטכניקות: דייקנות, מעוף, טוב טעם, ידע בתולדות אמנות, מגזרות נייר, קליגרפיה צבע ואיור.

עוד לפני ההתחלה

יש לציין שישנו פולמוס הלכתי בנושא של כשרות מגילות מאוירות. ישנם רבנים הפוסקים שיש באיור המגילה בעיות הלכתיות.
רב הרוכשים והאספנים של מגילות אסתר רוכשים את המגילה המאוירת עבור האוסף הפרטי שלהם ולא למקרא מגילה. ויש הפוסקים כי אם מאיירים את המגילה לפני כתיבת המגילה בידי הסופר סת"ם יש מקום להקל.

איך הכל התחיל?

כתבי היד העבריים המוקדמים ביותר ששרדו מהמאה הראשונה לספירה נתגלו בין המגילות הגנוזות, כתבי יד אלו היו ללא עיטורים חלקם מוצגים בהיכל הספר במוזיאון ישראל. האיורים המוקדמים ביותר ששרדו נמצאו בגניזה בקהיר, המוקדם ביותר הוא כתב היד של התנ"ך מסוף המאה התשיעית לספירתם המעוטר באיורים ייחודיים שהמקור שלהם הוא מארצות המזרח, מתאפיין בעיטורים מעיין שטיח העשוי בעיטורים גאומטריים החוזרים על עצמם.

איור, עיטור והצצה לתהליכי היצירה

אמנות זו כוללת איורים רבים אך גולת הכותרת הינה עיטורים (=איור או צורה החוזרת על עצמה פעמים רבות).
העיטורים בכתבי היד היהודיים מתחלקים לסוגים שונים: קישוט אותיות, מיקרוגרפיה ועיטור של מילות פתיחה. מה שנפוץ ביותר לאמנות היהודית הוא השימוש באותיות כקישוט וכן מיקרוגרפיה שהוא עיטור העשוי אותיות זעירות. קישוט נוסף הינו עיטור מילות הפתיחה בהם מופיעים עיטורים, לפעמים המטרה שלהם לשם הדגשה של מילים מיוחדות כמו "פסח" בהגדה או מילים ראשונות בכל תחילת פרק במגילה.

תהליכי עבודה וחומרים

רוב כתבי היד מאוירים על קלף מעובד, הציור על הקלף נעשה על הצד החלק של הקלף שהוא הצד ההפוך שבו כותבים את ספרי התורה כי על הצד שבו הסופר סת"ם כותב הוא שעיר מעט ויש קושי לאייר עליו ולצבוע בצבעים. לכן באיור של מגילת אסתר יש קושי לאייר את המגילה היות וחייבים לצייר על הצד השעיר בו הסופר כותב את המגילה. במהלך ההיסטוריה נתקלנו באוסף מגון ורחב של סגנונות מגילת אסתר, החל ממגילה בגודל 7 ס"מ גובה עד למגילה של גובה מטר, את סגנון האמנות לפיה האמן מאייר את המגילה היא בחירה אישית, יש בסגנון אמנות האיסלאם, ימי הביניים, רנסנס או סגנון ארט נבו. לרוב משולבים גם ציורים הממחישים את סיפור המגילה כמו משתה אחשוורוש סיפור בגתן ותרש תליית עשרת בני המן. ישנם מגילות העמוסות בפרטים רבים מסגרות ואורנמנטים לרב. מצוירים בדייקנות מירבית עם הרבה פרטים קטנים. יש גם מגילות שמשלבים בהם גם מגזרות המוסיף לזה יופי מיוחד, מה שהופך את המגילה למיוחדת ועדינה הדורשת שמירה רבה. גולת הכותרת בקישוטים הם הדבקות של עלי זהב 23 קראט וכעת המגילה כתכשיט יקר ערך. מאיירים את המגילה בצבעי טמפרה, צבעי גואש אבקת זהב את האיורים מציירים בדיו עם ציפורן דקה מאד או בצבעי שמן הדורשת מיומנות רבה בצביעה בטכניקה זו.

מקור האמנות

מקור האמנות היא בארצות איסלם ומערב ובכתבי דת שיאפיינו אזורים אלו- נצרות ואיסלם היהודים ניכסו לעצמם את הטכניקה, הסגנון ויבאו אמנות זו לכתבי קודש יהודיים.

אמנות יהודית או לא?

מעבר לקליגרפיה היהודית ניתן לזהות כבד יד בעזרת מוטיבים יהודיים ניתן למצוא לעתים מחזות ייחודיים לאמנות היהודית, ביניהם כאלה מהמדרש או מהאגדה, מחזות אחרים שהמקור שלהם במנהגי יהדות בהווי ובמסורת היהודית, הם שומרים על המסורת שמעיד על מסורת יהודית מיוחדת. באמנות כתבי היד היהודיים ניתן לראות שהאמן הוא יהודי, היות שהציורים הם בעצם תיאורים של מנהגי תפילה, מנהגי פסח ועוד. לעתים מובאים בין הציורים מחזות המתארים באופן מוחשי את המלל של הטקסט במגילת אסתר ניתן לראות זאת איך האמן הופך את האלות של הגורל הקלאסיות להאנשות, המיצג את הפור שהופל, ואת חג הפורים שהוא חג הגורל.

השראה מארצות האיסלם

באומניות האיסלם כמו ביהדות מקפידים על הכתוב- לא תעשה לך כל פסל ותמונה, לכן באמנות איסלמית נפוצה שיטת העיטור בערבסקות, צורות גאומטריות עוד. אמנות זו ניתן לראות כבר בשנים מוקדמות ביותר בכתבי יד יהודיים. חלק גדול של כתבי יד יהודיים נוצרו בספרד והיא מושפעת מהאמנות האיסלם והנוצרית. ניתן לראות זאת "בתנ"ך פרחי" שלפי התאריך צוייר בשנים 1382-66 וצוייר ע"י אלישע בן אברהם קרקש, בולטת מאד השפעת העיטור האיסלמית ביצירת שטחים דקורטיביים וגאומטריים וכן דגמים המורכבים בסגנון הערבסקות המוסלמית.

השראה מארצות אירופה

אחד הממצאים המרכזים שיש לנו מתקופת ימי הביניים הוא עיטור כתבי יד, כתבי יד אלו מתארים ומעטרים לצד הטקסט גם תשמישי קדושה של ביהמ"ק. פריחת אמנות כתבי היד ביהדות מקבילה לפריחה באירופה, אמנות הציור בכתבי היד אצל היהודים התפתחה מאד בכמה מרכזים חשובים, הציורים שמוצאם מארצות האיסלם מתאפיינים בעיטורים מופשטים ובדפי השטיח שלהם. צפון צרפת וגרמניה מהווים אסכולה חשובה נפרדת, מגרמניה כתבי היד ששרדו היו מאוירים לפי תרבות מעניינת של דמויות אדם ולהם ראשי ציפורים או חיות, ניתן לראות זאת בהגדת הציפורים או במחזור לייפציג.

האמנות היהודית באיטליה הייתה מושפעת מעולם התרבות הרנסנס, בעוד שבכתבי היד היהודים מהתקופה הקדומה האמנות התאפיינה בסגנון שטוח בהתאם למסורת של ימי הביניים, הרי בתקופה של המאה ה-15 רואים בהתאם לשינויי הסגנון, התפתחות של צביעה עם נפח, עומק ותחושה של תלת מימד. כשתאורי נוף מהווים לעתים קרובות רקע לאורנומנטים האלה.

אורנמנטיקה בהשראת הרנסנס

התפתחות נוספת

לאחר שקיעה של כ-250 שנה בעקבות המצאת הדפוס. במאה ה-17-18 מוצאת אמנות זאת ביטוי בעיקר ביצירת הכתובות העשירות והמפוארות שמאפיין ארץ זו. כמו גם כמה קהילות בספרד, הולנד וגרמניה. גם במרכז אירופה אנו עדים לפריחה שמתרכזת בעיקר באיורי הגדה של פסח ספרי תפילות וברכות ומגילות אסתר, בכל התפוצות עשירי הקהילה נהגו להזמין יצירות אלו.

   

מגילת אסתר

ובהקשר לימים אלו וליצירה המושקעת ביותר שיצירתי מספר מילים על מגילת אסתר. מבין כתבי היד המאוחרים, ניתן לראות בעיקר בתקופה של המאה ה-17 מגילות אסתר, במגילת אסתר רוב הקישוטים נמצאים בשולי הכתב מסביב לטקסט למעלה למטה ובין העמודות והם כוללים עיטורים מפרחים, צמחים, ציפורים וכן דמויות המתארות את סיפור המגילה, ניתן גם לראות ציורים של מנהגי החג.
את מגילת האסתר שלי ייצרתי בשיתוף פעולה עם האמנית ברכי הורן, ברכי מאיירת מוכשרת אחראית על איור הציורים, הדמויות המורכבות וצביעתן. ואני עסקתי באורנמנטיקה, צבע ועיטור. שבועות של לילות לבנים והשקעה מרובה הוציאה לאור יצירה מוגמרת זו.

אמנות כתבי היד העברים מהווים רק חלק מהיצירה הגדולה של האמנות היהודית החשובה, שפע כתבי היד ששרדו למרות הרגישות שלהם (בעיקר לאור הרדיפות והנדודים) האיורים הרבים בהם מעידים על פריחה תרבותית, כח יצירה, דמיון פורה ומסורת תרבותית יהודית ייחודית. כל פרויקט- מקדם, מעשיר ומעניק לי לא פחות ממה שאני מעניקה למזמין היצירה. שמחתי לחלוק אתכם קצת מ"מאחורי הקלעים" של מגילות ויצירות אמנות יהודית מאוירת.

שלכן,
אסתי שפירא, אמנית יודאיקה.

עזרה בכתיבת המאמר: מרים ליפשיץ, יוצרת ומרצה לאמנות.

7 תגובות

  1. מי יכולה להביא לי את המס' של חסיה לשינסקי ,
    אני מאוד הייתי רוצה לילמוד אצלה.
    אסתר

  2. האמת, שכשראיתי את הדוגמאות הייתי בטוחה שהבאת אותם מאומנים בעלי שם
    רק אח"כ קלטתי שזה העבודות שלך עצמך
    ממש מדהים. הדיוק וכל השאר
    תצליחי

  3. אסתי,
    יצא מעולה!!
    אולי להוסיף עוד קצת דוגמאות ליצירות בחלק הראשון של הכתבה?

    תמשיכי לעשות חיל!

  4. אגב,
    לפני שנתיים בערך הגיעה משהי ללמד אותנו את הסגנון ההודי בבית המורה- זאת היית את?

  5. תודה תמר!
    בעבודות שלי מושקעות הרבה זמן יקר ויגיעה רבה.
    אני שמחה שנהנית מהפוסט, התחום העיוני וההיסטורי של האמנות מאד מעניין ומרתק,
    כך שאני קוראת הרבה חומר בעניין.
    אני אכן תלמידה של חסיה עד היום הזה,
    לומדת ממנה המון!
    ושוב תודה 🙂

  6. כאחת שלמדה את התחום בעבר(אצל חסיה לשינסקי, גם את תלמידה שלה?)
    אני מוכרחה לציין שהופעמתי מכמויות הידע שבפוסט,
    העברת את רוב הידע על התחום בצורה מתומצתת ומעניינת!
    יותר מכל התפעמתי מהיצירות ברמה שהעלית!
    המגילת אסתר על כל דיוקיה- מדהימה!
    נשמת- ממש מעניין אותי לראות את היצירה המוגמרת- למרות שתהליך העבודה מרתק ממש.
    תודה לך ובהצלחה רבה!

סגור לתגובות.

דילוג לתוכן